Folkeskolelærer om nutidens perfekte forældre og deres børn #ARTIKEL

FORÆLDRE ER BLEVET MERE PYLREDE, PÅTRÆNGENDE  OG HIGER EFTER DET PERFEKTE

Ifølge folkeskolelærer gennem 36 år er der sket en ændring over tid. – Forældre nu til dags jagter det perfekte, pakker lidt de små poder ind i vat i skolen og tøver ikke med at ringe til læreren for at lufte deres utilfredshed.

Af Louise Boo Jespersen

Dansklærer og bibliotekar, Jens Jakob Jacobsen.

Mange ting har ændret sig på tre årtier i folkeskolen. Det kan dansklærer og bibliotekar gennem 36 år, Jens Jakob Jacobsen, tale med om.

Og det er ikke kun eleverne, der har ændret sig. Også forældrenes rolle er anderledes end for 20-30 år siden. I dag er forældre:

  • Mere perfekthedssøgende
  • Mere pylrede
  • Mere påtrængende

Perfekte forældre

Jens Jacob Jacobsen nævner det store informationsload, når man skal opdrage sine børn. Han mener, at forældre i dag bliver bombarderet med gode råd og info om opdragelse.

”Alt skal være perfekt. Kvinden skal være perfekt, mor og far skal være i arbejde, man skal være engageret osv.”

Han tilføjer, at der nok er nogle, som har lidt svært ved netop det. Men ifølge ham er børnene dem, vi skubber frem som en del af den udvikling. En udvikling, som han gennem sine 36 år som folkeskolelærer tydeligt mærker. Børnene indgår som en del af fortællingen om det perfekte.

LÆS OGSÅ: Renée Toft Simonsen om børneopdragelse og perfektionisme

Pylrede forældre

”Vi har aftaler med forældre, at de skal læse 20 minutter hver dag. Det er ikke lektier. Men vi har forældre, der siger, at det er synd”.

Jens Jakob Jacobsen kommer med eksempler om den daglige læsetræning, hvor en håndfuld forældre er blevet mere overbeskyttende og pylrede.

Nogle af forældrene takker nej, men Jens Jakob mener, at det er et misforstået hensyn. Det er vigtigt at læse hver dag. Også i ferier.

Han understreger, at det ikke er synd for børnene, men at den daglige læsning vil komme dem til gode senere i livet.

Eksemplet med læsning er en del af mønstret om, at børn ikke må kede sig. Ifølge Jens Jakob er der en tendens til, at forældrenes små prinser og prinsesser skal sættes i gang med noget hele tiden.

”I dag må børn ikke kede sig. Men hvorfor må de ikke det? Det er sundt at kede sig. Så finder de nemlig ud af noget andet, de så kan lave”.

Påtrængende forældre

Jens Jakob kalder det selv forældreengagement. Men i knap så positive vendinger er der i dag tale om et stigende antal påtrængende forældre.

Han fortæller om forældre, der ringer mere end førhen. Især de yngre lærere bliver tit ringet op. Nogle gange går forældre også direkte til skoleinspektøren med deres utilfredshed.

”Nogle af de unge bliver ringet op eller modtager grimme beskeder. En far havde skrevet en besked om, at de ikke skulle lave lektier derhjemme, når de ikke kunne finde ud af det. Beskeden var skrevet i en meget hård tone”.

Førhen drejede forældrehenvendelser sig om mere alvorlige ting; dødsfald, skilsmisse, sygdom mm. Men det er blevet mere og mere normalt for forældre at rette henvendelse, hvis de er uenige i undervisningens indhold eller form.

LÆS OGSÅ: “Da-da-da-daa, der går min klasselærer” (61)

 

Del filterfri.com
Louise -

About the Author

Louise -

Jeg har aldrig løbet et maraton, været på krydstogt, røget en cigar på Cuba eller andre ting, der kan krydses af listen, inden man runder de 40. Til gengæld kan jeg krydse en del ting af, som jeg for 10 år siden svor aldrig ville ske – villa, Volvo og vovse. For ikke at tale om barn. De fire ting til sammen har egentlig aldrig udgjort de gyldne mål i mit liv.

Follow Louise -:

>