Det lykkelige søvnige land #Nicola
Som mor til et søvnforstyrret barn, har jeg mange gange slået mig selv i hovedet over den manglende søvn.
Det sås allerede da han var helt nyfødt og lå og svingede hovedet fra side til side og jeg frygtede, han var alvorligt syg. Med tiden har jeg lært at denne opførsel er en søvnforstyrrelse med navnet ”headbanging.” Han er nemlig også det der kaldes særligt sensitiv og fordøjer altså livet ganske følsomt og ville nok trives allerbedst som hjemmepasset på en gård med et par dyr.
Det er desværre ikke vores families virkelighed eller mulighed.
Så han er i institution med larm, mange børn og mange daglige kampe med disse. Det er hans virkelighed, som han så også fordøjer om natten med opvågninger og gråd.
Han er desuden hypermoil og vågner af smerter i en overforbrugt krop.
Han er barn i et land, som skulle være et af verdens lykkeligste, men hvor 430.000 danskere svarende til 10-12% oplever symptomer på alvorlig stress hver dag og hvor der årligt er 30.000 hospitalsindlæggelser pga stress og hvor 1400 danskere årligt dør af psykisk arbejdsbelasting bla forårsage af stress, ifølge WHO.
Et land, hvor flere og flere børn og unge også diagnosticeres med stress og deraf både angst og depression.
Et land, hvor det næste kunne lyde som om det var på afveje, når man tilbyder sovemedicin frem for naturlige hjælpemidler. Akkurat som den stress-syge tilbydes lykkepiller før ikke-medicinske tiltag er afprøvet.
Nu mere jeg er gået op i børn og søvnforstyrrelser, jo mere forvirret er jeg blevet.
Industrien af mennesker der stå i kø for at tjene dyrt på din familie ulykke er gigantisk.
Søvnscoaches. Søvnvejledere. Naturmidler. Lydfiler. Kugledyner. Kædedyner. Kamille dråber. Børster til at berolige. Puder, der føles som hænder, så barnet tror der ligger en ægte hånd på dets bryst eller hvad med bamsen med indbygget rytmik, så det føles som om et ægte hjerte banker ved barnets side?
Yep, muligheder er der faktisk mange af.
Alligevel er virkeligheden, at rigtig mage forældre tilbydes medicin til deres barn, når det har søvnbesvær.
Der er ligefrem kommuner, der ikke vil låne kugledyner til trængende før de har afprøvet medicin med et uønsket resultat!!! Du læste rigtigt. Desværre!
For dem der ikke ved det, er kugledyner dyner med indbyggede kugler (ligesom dem fra roll-on’s) om denne form for stimuli er kendt for at forbedre søvnen hos rigtig mange med søvnforstyrrelser, da de holder centralnervesystemet stimuleret og hjernen afslappet. Især mennesker med diagnoser og særligt sensitive har glæde heraf.
Desværre er sådan en dyne meget dyr og koster et par tusind i baby størrelse og op mod 5000 i juniorstørrelse.
Heldigvis kan de lejes og heldigvis kan de lånes i ordentlige kommuner og desværre kun efter afprøvning af medicin i visse kommuner.
I 2018 var der 12.070 børn og unge i alderen 0-24 år der tog sovemedicin med stoffet Melatonin. En stigning på 12 % i forhold til året før ifølge Sundhedssdatastyrelsen. Og går man længere tilbage og ser på tal fra 2011 til 2016 steg antallet af brugere i aldersgruppen 0-18 årige med 99% fremgår det i Ugeskrift for læger!
Det interessante er, at flere undersøgelser har vist, at dette stof ingen virkning har. Til gengæld er der stor usikkerhed om eventuelle bivirkninger! Nogle undersøgelser siger dog det kun virker på de patienter der mangler stoffet naturligt. HMM. Interessant!
Det undrer mig, at dette skulle kunne være et af verdens lykkeligste lande.
Jeg ved ikke hvor lykken er. Måske i medicinindustrien og i de kommunale budgetter visse steder, men i hvert fald ikke i de danske hjem hvor målet altid må være at føde lykken og forbedre søvnen.
For det er jo desværre ikke kun de søvnforstyrrede børn, der lider. Det er også forældrene.
Inden jeg selv fik børn, havde jeg da set billeder af forældre, der var faldet i søvn med barnet mens de læste godnathistorier. Dengang troede jeg, det var et billede på det hårde liv med småbørn.
I dag ved jeg, at de forældre, er de heldige.
Det er ikke dem, der sidder og holder barnets hånd i timevis. Det er ikke dem, der løber ind på børneværelset og ser deres barn ramt af Night Terror (Natteskræk) og intet kan stille op mens barnet grædende og skigende stirrer ud i luften. Det er ikke dem, der oplever deres barn kalde flere gang hver nat.
Næ, dem der falder i søvn med deres barn, det er de heldige.
De er måske endda de virkelig lykkelige. For de er heller ikke adskilt fra deres partner, som utrolig mange også er netop på grund af den manglende søvn.
Det er blot endnu et tabu vi desværre ikke taler højt om i dette søvnige land.
♥
LÆS OGSÅ: Da jeg gik til børnelæge og blev tilbudt medicin FØR han havde undersøgt mit barn!!!
Husk du kan følge Filterfri på både Facebook og Instagram. Så bliver vi så glade
LÆS OGSÅ: Dengang jeg drømte om livet med børn contra virkeligheden
About the Author
Nicola -
Det tog mig 4 år at blive uddannet journalist og nu hvor jeg har haft mor-titlen i 4 år er jeg endelig ved at have indset, at mor-rollen er temmelig utaknemmelig og jeg har for længst opgivet at komme med i Superligaen for mødre, den Store Bagedyst og BoBedre! Til gengæld er jeg ved at være temmelig habil til at takle grums, rod og kaos!