Bedre Barsel for mænd? #ARTIKEL

17/09/2018

“Både kvinderne og samfundet skal have tillid til mændene!”

Når vi taler om barsel og trivsel er fokus rettet på kvinderne. Men hvad med mændene? Det har vi spurgte kvinderne fra BedreBarsel om

 

Af: Nicola Sandra Voss

I taler meget om mødre, men hvad med fædrene?

For os er fædrenes trivsel lige så vigtig som mødrenes, fordi forældrenes trivsel uanset køn har en betydning for barnets trivsel. Vores fokus har primært været rettet mod mødrene, fordi det er dem der langt overvejende tager barslen.

Snakken omkring fædrene er lidt en anden. For det første skal det være mere normalt for fædre at tage en større bid af barslen og også gerne alene.

Mange fædre tager ekstra ferie og noget barsel sammen med mor og det er rigtig godt, men det vil give noget andet til far / barn relationen, hvis far får tid alene med barnet og selv skal finde sine ben i det.

Både kvinderne og samfundet skal have tillid til at mænd kan klare omsorgsdelen lige så godt som kvinderne. Der er områder, hvor mænd ikke kan tage over, eksempelvis amning og sådan er det. Man skal tage de kampe der kan tages, men ikke slås mod vejrmøller.

Har i noget research på fædrene?

Ikke endnu 😉 Vi ved at mænd med efterfødselsreaktion også er en stigende tendens. Det kunne være vildt spænende at lave samme undersøgelse på mænd, som vi har gjort omkring kvinder og afholdelse af barsel.
Vi planlægger at lave en debatsalon i efteråret der hedder ”Når fædre taler ud”. En kopi af vores debatsaloner ”Når mødre taler ud”, men hvor mændene for rum til at tale ud. Vi har god erfaring med at skabe det rum og plads til at kunne tale om forventninger, tabuer og skam.

LÆS OGSÅ: Når babyer og depression hænger sammen…

Mændene har vel også en masse uforløste forventninger?

Absolut! Mænd er også pressede på at skulle leve op til nogle stereotyper, som kan stritte i alle mulige retninger. Han skal være forsøger. Han skal være maskulin. Han skal være en nærværende far. Han skal være stærk.
Omvæltningen til en tilværelse med børn indebærer lige så mange følelser for far som for mor.

 

Og på lang sigt -ønsker i så at barselshuset vil blive benyttet lige meget af kvinder og mænd?

Ja! Vi vil gøre alt for at mænd også føler sig velkomne og hjemme.

 

Kan man støtte jer/projektet ?

I forbindelse med vores debatsalon i Aarhus fik vi Line Jensen illu til at lave en poster til os med teksten ”Det er bare en fase”.
Man kan købe den hos os i Aarhus eller på Line’s hjemmeside. https://linejensen.org/

Vi har netop stiftet Foreningen Bedre Barsel, så meget snart er der også mulighed for at støtte os med donationer. Følg med i vores proces på Instagram eller Facebook – og vores nye hjemmeside bedrebarsel.dk, som meget snart lanceres.

 

Og husk så lige de to kvinders kloge ord:

Vi vil tillade os at citere Line Kjeldsen Jensen fra vores debatsalon i København. Hun sagde: ”Vi er alle sammen lortemødre, men vi er også de bedste mødre vores børn kan få”.

Og som frøen i Cykelmyggen Egon siger: Ingen ved alt. Det må være vores mantra. Vi har ikke svaret.

 

Kort om kvinderne bag BedreBarsel:
Louise Cathrine Nørmark, socialrådgiver og cand.pæd.soc (til juli). Jeg har tre børn i alderen 15, 12 og en på 20 mdr.
Kristine Vestergaard Bjerre, cand. mag i oplevelsesøkonomi og selvstændig. Har Otto på 2 år og er gift med Kresten, som jeg bor med i Aarhus.

 

Har du en mening om mænd og barsel? Er faring, bekymring, ros eller hvad som helst. Så del endelig dine tanker med os herunder eller på Facebook 🙂

 

LÆS OGSÅ: En sand fortælling om en barsel der slet ikke var sjov

Del filterfri.com
Nicola -

About the Author

Nicola -

Det tog mig 4 år at blive uddannet journalist og nu hvor jeg har haft mor-titlen i 4 år er jeg endelig ved at have indset, at mor-rollen er temmelig utaknemmelig og jeg har for længst opgivet at komme med i Superligaen for mødre, den Store Bagedyst og BoBedre! Til gengæld er jeg ved at være temmelig habil til at takle grums, rod og kaos!

Follow Nicola -:

Leave a Comment:

>