Vær tro mod dig selv – også som mor #ARTIKEL

“JEG HAR VÆGTET AT VÆRE MIG”

Som både mor, kvinde og menneske har skuespiller Meike Bahnsen altid lagt vægt på at være tro mod sig selv. For som hun siger: “ Jeg kan mærke mine egne følelser, jeg kan ikke mærke andres”….

Af: Nicola Voss

”Vi stod op og spiste morgenmad med børnene, og så lå vi ofte og sov på sofaen med dem. Man behøver ikke at være vågen for at have kontakt. Du kan sagtens have kontakt med dine børn, selvom du laver noget andet eller sidder og læser”, fortæller skuespiller Meike Bahnsen, der er mor til tre.

Da børnene var små var både hun og manden ansat på Ålborg teater og det betød, at familiens døgnrytme ikke var som gennemsnittet:

”Vi kunne sagtens have afleveret børnene tidligt dengang de gik i dagpleje og institution, men der valgte vi altid at vente til kl. 11 for vi mødte selv kl. 12”.

Hvis forældrene skulle spille forestilling om aftenen, havde de fri kl. 16 og mødte ind igen k.l 18:30:

”Dengang sendte man børnetime halv seks. Så lagde vi os på sofaerne med vores unger og sov, mens de så børnetime. Det betød, at vi fik en pause og børnene følte, at vi var der med dem”.

Det lyder nærmest som om, at Meike bevidst har vægtet nærværet, men det til svarer hun:

”Jeg har egentlig bare vægtet, at jeg var mig, og de var dem, og at jeg ikke på den måde skulle postulere en sandhed omkring mig selv, bare fordi jeg skulle være sammen med mine børn. Bevidstheden om at være sig selv med sine børn. – Det er også, at man er træt og lægger sig til at sove”, siger Meike befriende ærligt.

For Meike har det nemlig altid været afgørende at være tro mod sig selv. Der har aldrig været anden mulighed for hende. Det betyder også, at hun nogle gange går imod vandene:

”Jeg kan tit sige noget til mine børn, hvor folk tænker, hvordan er det du snakker til dine børn? Men det bliver jeg da nødt til, hvis jeg skal være med i det her som menneske. Så bliver jeg da nødt til at sige, at de skal stoppe, eller at de skal acceptere mig som menneske. Det er jo lige over. Bare fordi barnet er barnet, er det ikke ensbetydende med, at jeg skal invalidere mig selv. Jeg bliver nødt til at få dem til at forstå, at vi er to mennesker”.

Fællesskabet og skam

Generelt har der skulle være plads til alle hjemme hos Meike og manden.

Det betyder blandt andet, at alle børnene hurtigt lærte at sove længe, fordi ”Der var ingen der gad stå op med dem, så vi sagde: Nope, hos os sover vi længe”, ligesom børnene også hurtigt lærte at spise selv ”selvom det var ulækkert” indskyder Meike grinende og tilføjer:

”De skulle rimelig hurtigt blive selvkørende, for de var alle en del af et fællesskab, hvor vi skulle have det til at fungere”.

Meike fremstår på alle måder som en stærk og uafhængig kvinde. Hun siger da også selv, at hendes mor er ”så sindssyg stærk”, og at forældrene hargivet både hende og broderen en grundsubstans af at tro på, at de var gode nok, som de var.

Det betyder dog ikke, at Meike er ligeglad med normer, og hvad andre tænker: ”Jeg synes ikke altid, det er lige meget, hvad andre mennesker tænker. Jeg kan bare mærke, at det er dét min hjerne gerne vil gå efter. Der hvor jeg synes, det er optimalt”.

Alligevel kender Meike alt til situationer med ”umulige børn”, hvor man som forældre føler sig fuldstændig skakmat:

”Jeg har også stået med mine børn, hvor jeg synes, de har opført sig åndssvagt midt på gaden, hvor jeg slet ikke har kunne rumme det – altså tran svedt, haft det forfærdeligt og haft lyst til at kvase mit barn eller smadre det, for at stoppe det. Altså sådan en følelse hvor det virkelig…destruere det for at stoppe det, fordi min følelse af skam var så stor, fordi det udstiller mig som dårlig mor, indrømmer Meike.

LÆS OGSÅ: 10-Ærlige om mor-livet med Meike Bahnsen

En trofast egoist

Meike Bahnsen

Meike Bahnsen

Da snakken falder på selvopofrende mødre, der glemmer sig selv og egne ønsker og behov siger Meike:

”Jeg kan godt mærke mine børn og forstå deres følelser, men deres følelse er ikke mine, men deres. Jeg kan mærke den her følelse. Og jeg tror på, at hvis den her følelse inden i mig er god, så kan jeg tage børnene med og forklare dem, hvad det er, der forgår, og hvorfor jeg vælger det. Så kan jeg forklare dem det, men hvis jeg hele tiden skal hoppe over i deres sko og stå, så forsvinder jeg. Så bliver jeg sådan en blæksprutte”, siger Meike og fortsætter refleksionen:

”Det er faktisk ret egoistisk at have det sådan, og det er sikkert også derfor, at så mange går fra det og tænker; det må jeg ikke, det er jo egoistisk”.

Men lige præcis egoisme er nødvendigt. I hvert fald når man vil være tro mod sig selv. For Meike betød det blandt andet, at hun mærkede en lyst, en trang og et behov for at forlade Ålborg og det velkendte gode liv efter at have boet der i 9 år:

”Det var en Meike-beslutning, hvor jeg mærkede behovet for at være med i det. Hvis jeg var blevet i Ålborg, var jeg ikke blevet ved med at være tilfreds. Så var jeg blevet sådan en løve i et bur eller en kat i lejlighed. Sådan en understimuleret en”.

Det var ikke fordi jeg ikke havde masser at lave, men bare fordi, jeg skulle noget nyt i mit liv. Og det var at flytte. – Og så måtte jeg få overtalt min mand og flytte tre børn”.

Det lyder nemt. Meikes mand var dog betænksom til at starte med, men som Meike siger:

”Hvis der er et behov hos den ene, så må man tage det for gode varer. Og ligesom følge med det.” Og det var lige præcis hvad både Meike, manden og børnene gjorde.

Men at lytte til sig selv og være tro mod sig selv er ikke omkostningsfrit. Det ved Meike alt for godt:

”Jeg kan kigge på billeder fra da børnene var små, og så kan jeg nærmest begynde at græde og tænke ”hold nu kæft, jeg kan ikke huske det”. Det er meget sorgfuldt, at jeg ikke har valgt at fokusere mere på dem. Men havde jeg skulle det, havde jeg skulle gå så meget på kompromis med migselv, at jeg havde været et andet menneske”.

 

LÆS OGSÅ: Hjemme hos Meike Bahnsen har der altid været plads til både følelser og skænderier!

 

Biografi Meike Bahnsen

  • Meike Bahnsen, født juli 1973 i Århus, gift med skuespiller Jens Gotthelf og mor til tre på 15, 17 og 21 år.
  • Uddannet fra Statens Teaterskole i 1997 og var i mange år tilknyttet Ålborg teater.
  • Hun modtog en Reumert for bedste kvindelige hovedrolle i 2005 og modtog bagefter Lauritzen-prisen i 2006. Hun var desuden nomineret til endnu en Reumert i 2008.
  • Meike Banhsen er optaget i Kraks Blå Bog
  • Efter at være skadet og opereret holder Meike pt en lille pause fra scenen.
  • Men da hun ikke kan sidde stille, har hun åbnet en lille butik, ”Den anden hånd” “DENANDENHAAND” på Istedgade hvor hun selv laver og sælger håndtasker produceret af reststoffer fra en møbelfabrik. De flotte tasker kan du se på Instagram og Facebook under navnet DENANDENHAAND.

 

Læs endnu flere artikler om det uperfekte-mor-liv lige her 

Del filterfri.com
Nicola -

About the Author

Nicola -

Det tog mig 4 år at blive uddannet journalist og nu hvor jeg har haft mor-titlen i 4 år er jeg endelig ved at have indset, at mor-rollen er temmelig utaknemmelig og jeg har for længst opgivet at komme med i Superligaen for mødre, den Store Bagedyst og BoBedre! Til gengæld er jeg ved at være temmelig habil til at takle grums, rod og kaos!

Follow Nicola -:


Du ska' da ha' de nye #ARTIKLER direkte i din indbakke ?
Gå aldrig mere glip af grumset og ufiltrerede sandheder om livet med børn

>