Christine Feldthaus om kvinder og “Det perfekte liv” #ARTIKEL

NUTIDENS MOR OG DEN ENDELØSE JAGT PÅ DET PERFEKTE LIV

Den perfekte mor med de nystrøgne børn findes for enden af regnbuen. Ergo findes hun ikke. Ej heller børnene, selvom glansbilledet af både mor, far og børn lever i bedste velgående.

Af Louise Boo Jespersen

Christine Feldthaus’ foredrag, hvor den moderne kvinde kommer under luppen, og der skydes med skarpt på det perfekte.

Livsstilskommentator, Christine Feldthaus, er aktuel med foredraget ”Død over den perfekte kvinde”. Hun har i over ti år opfordret kvinder til at slappe af og forholde sig kritiske over for tidsånden.

Christine Feldthaus mener, at projektet med familie, børn og børneopdragelse er en del af et større selvrealiseringsprojekt. Eneste problem er blot, at idealbilledet af nutidens mor er alt for meget at gabe over.

”Man magter og orker det faktisk ikke. Man bliver simpelthen træt af at køre rundt i det der hamsterhjul, hvor alt skal se ud på en bestemt måde, og der skal dufte af Ajax, bollerne skal være hjemmebagte, og sokkerne skal være hjemmestrikkede, og barnet skal hedde noget specielt”.

Hellere lugten af tis end dødssygt hamsterhjul

Selv kalder Christine Feldthaus den moderne mor-livsstil for en dødsspiral.

For jo mere kvinder og mødre kan magte, jo højere sætter de barren og havner dermed i spiralen med det perfekthedssøgende. Hamsterhulet kører derudad, og kravene bliver større og større.

Det ved Christine Feldthaus alt om. Hun har trampet rundt i selvsamme hamsterhjul med statusjob, lille barn og et fuldtidsjob på 60-70 timer om ugen.

Og med ekstra overvejelser om det rigtige tøj til mor og barn og afhentning i institution til den rigtige tid, har der været nok at se til.

Men ifølge Christine Feldthaus er jagten på det perfekte mor-liv anstrengende, rædselsfuldt og til tider også meningsløst. For hvem er det, vi kvinder prøver at imponere?

”Det handler vel dybest set om, at hver familie finder en form, så alle har det maksimalt godt med hinanden. Og så kan det godt være, at der stinker lidt af tis på toiletterne, fordi man ikke lige har fået renset dem, eller at der ikke er hjemmebagte boller hver søndag”.

Det gælder om at sætte bremsen i, for kvinder og mødre kan sagtens klare sig med det mindre perfekte. Men som Christine Feldthaus forklarer, er det først, når man kommer op i alderen, at meningen med det mindre perfekte står klart.

Alderen gør kvinder mere afslappede, og ligningen på den anden side af de 40 år er slet ikke så svær at få til at gå op. – Selv med en mindre indsats.

Dengang konfirmation “bare” var en middag for familien…

Christine Feldthaus ses her med sønnen Alfred.

Christine Feldthaus og sønnen Alfred.

Idealet om det perfekte har ikke altid været fast inventar i hverdagen. Et kig tilbage i tiden og forskellene på nutidens og datidens normer er til at få øje på.

Selv fremhæver Christine Feldthaus behovene for 60 år siden.

I modsætning til nutidens ego-behov og selvrealisering, var der i 60’erne et større fokus på de basale ting som at spise og andre fysiske behov.

Familien var ”bare” far, mor og børn, der passede det, de skulle. Normen om det perfekte, var slet ikke aktuelt. Det stod blandt andet klart ved fejringer som dåb, konfirmation og bryllupper.

”Konfirmation. Jamen, det var noget man gik hjem og holdt i familien. Så var det det. Det var der ikke de store ballader i”.

Ifølge Christine Feldthaus var tidens trend en anden, og børn og familien fyldte på en anden måde end i dag.

Med den øgede rigdom i samfundet voksede behovet for selvrealisering. Og det er i denne sammenhæng, at børn gik fra bare at være børn til at blive en del af et større selvrealiseringsprojekt.

Selvrealiseringsprojektet indeholder og drives frem af normer om det perfekte.

Konfirmationen fejres med prompt og pragt, og alt lægges op på sociale medier, så det perfekte lever videre på nettet til fri skue for omverdenen.

”Sociale medier er blevet meget, meget mere udtalte end de var engang. Det fandtes ikke. Og det påvirker. For det sætter også agendaen. Hvis samtlige mødre i dag har deres egen mediekanal, så begynder de jo at broadcaste, og så bliver der jo lagt nogle normer ind i, at de mest succesfulde er dem, der har mest overskud. Så bliver de jo normdannende”.

Christine Feldthaus understreger, at dem, der generer nyhederne fra det store selvrealiserende projekt også sætter scenen. De lever af at vise glansbilledet.

Men netop dette glansbillede er ifølge Christine Feldthaus med til at fastholde spiralen, hvor kvinder og mødre tramper rundt i det berømte og berygtede hamsterhjul.

Del filterfri.com
Louise -

About the Author

Louise -

Jeg har aldrig løbet et maraton, været på krydstogt, røget en cigar på Cuba eller andre ting, der kan krydses af listen, inden man runder de 40. Til gengæld kan jeg krydse en del ting af, som jeg for 10 år siden svor aldrig ville ske – villa, Volvo og vovse. For ikke at tale om barn. De fire ting til sammen har egentlig aldrig udgjort de gyldne mål i mit liv.

Follow Louise -:


Du ska' da ha' de nye #ARTIKLER direkte i din indbakke ?
Gå aldrig mere glip af grumset og ufiltrerede sandheder om livet med børn

>