Tabu-mor står frem #ARTIKEL

 

Tabu-mor står frem

Karriere, barsel og ligestilling er desværre tre ting, der ikke hænger sammen.

Af: Nicola Sandra Voss

Der er ingen, der rynker på næsen af karrieremænd, der også ønsker familieliv og børn. Tværtimod gør det dem både menneskelige og ”likeable”. Desværre er situationen overhovedet ikke den samme, når man udskifter ordet karriemand med karrierekvinde. Dette til trods for, at kalenderen siger 2018!

”Mine børns far har ikke holdt en eneste dags barsel (og det har ingen kommenteret!), og ansvaret for Columbus (min søn) var hovedsageligt mit. Jeg havde ham med på job eller var derhjemme med ham, indtil han startede i vuggestue, da han var 9 måneder,” fortæller advokat Eva Persson, der blev landskendt som advokat-moderen, der kun holdt en uges barsel. (Læs mere om det lige her)

Ud over at være mor, har Eva også sit eget advokatfirma med ansatte og klienter. En hverdag, der er fyldt med forpligtelser og hensyn. Alligevel fik hun det fint til at fungere, da hun optog arbejdet en uges tid efter fødslen:
”Det fungerede fint at have Columbus med, så længe jeg indrettede min dag efter hans behov; Når han besluttede sig for at være vågen, accepterede jeg, at arbejde måtte være arbejde, og det handlede 100 % om ham. Når han sov – og det gør spædbørn meget – kunne jeg få noget for hånden,” siger Eva.

At Eva er glad for både sit arbejde og sit barn er selvfølgelig ingen overraskelse. Men at hun havde mod på endnu et barn er alligevel noget, der i hvert fald får undertegnede til at bukke af beundring. Især når Eva fortæller om præmisserne for barn nr. 2:
”Cleopatra blev født i slutningen af juni. Først holdt jeg 4-ugers sommerferie. Dernæst startede jeg meget stille op. Hun var – lige som Columbus – næsten med mig overalt de første 3 måneder. Cleopatra har 100 % været mit ansvar. Min kæreste ville ikke have flere børn, og det var aftalen, at jeg skulle stå for ALT alene,” fortæller Eva.

 

Uundværligt bagland

Heldigvis ville situationen, at Evas mor gik på pension og dermed fik mulighed for at se sit barnebarn endnu mere. Selv Evas far på 76 år har været en stor hjælp. Eva fortæller bland andet om en periode hvor hun selv havde gips på armen og hendes far derfor passede datteren Cleopetra alene hver mandag. Det er nærmest unødvendigt at sige at sådan noget selvfølgelig skaber et ubeskriveligt bånd på tværs af generationer.

”Mine forældre har været helt uundværlige, og jeg må indrømme, at jeg ikke kan anbefale ”min model”, hvis ikke man har baglandet i orden,” siger Eva.

Eva prøver ikke – og har aldrig forsøgt at male et lyserødt billede af hendes liv. Hun har bare ønsket at vise, at der findes mange måder at holde barsel på. Men i et land hvor mange (desværre) føler sig så ligestillede, at de ikke engang gider gå op i det, er det sørgeligt at kvinder med både karriere og børn er tabu.

”Jeg tror i hvert fald, at det provokerer ”spelt-mødrene.” Jeg er overrasket over den intolerance, jeg har mødt fra (visse) folk, som ikke kender mig. Jeg er overrasket over den grimme retorik og den manglende nysgerrighed på andres måde at gøre tingene. Hvilke værdier lærer de deres børn?” spørger Eva tænksom.

På et split sekund blev Eva Persson landskendt. Læs hvorfor lige her

Heldigvis er der mange karrierekvinder i Danmark og mange, som er lykkelige for at Eva stod frem og fortalte om sit liv:
“Der er rigtig mange, som har kontaktet mig, som har gjort det samme som mig. Jeg betragter mig selv som talerør for de mange tusinde, flittige, selvstændige kvinder, som ikke har holdt den traditionelle barselsorlov, men er påbegyndt arbejdet (mere eller mindre) kort efter, de har født deres børn. Jeg kan med sikkerhed sige, at de ikke elsker deres børn mindre, end alle andre mødre!,” fastslår Eva og fortsætter:

“Omstændighederne er bare ikke til, at du går rundt derhjemme i et år, hvis du har en frisørsalon. Der skal stadig betales husleje hver måned, og kunderne skal betjenes, når de har behov for det. Det er ikke sikkert, at kunderne venter på dig, til du beslutter dig for at komme tilbage. På samme måde, havde (har) jeg et advokatfirma, der skulle (skal) passes. Det ligger mig også på sinde, at kunne betale mine medarbejderes løn. De skal kunne regne med mig, og sove roligt om natten. Det samme skal mine klienter, i øvrigt. Det er lidt pudsigt, at man skal modtage så meget kritik for det.”

Det er svært ikke at være enig i Evas undren for hvorfor skal man som kvinde nærmest undskylde for at være pligtopfyldende og have forskellige mål og ønsker til livet? Svaret må være, at det skal man ikke. Vi skal bare være flere, der står frem. Men det kræver, at man tør blotte sig og fortælle om sit liv.

Eva Perssons skønne unger Columbus og Cleopatra (Privatfoto)

Eva Perssons skønne unger Columbus og Cleopatra (Privatfoto)

Hårde prioriteringer

Eva tilstår da også, at livet med stor karriere og to børn ikke er helt let:
”Det er virkelig hårdt! Jeg magter det alene, fordi jeg prioriterer benhårdt, og fordi jeg er god til at planlægge. Og så har jeg mine forældre.”

Lavpraktisk fungerer dagligdagen hos Eva ved at træffe bevidste valg:
”Vi har hjælp til praktiske gøremål derhjemme (rengøring osv.). Jeg bestiller dagligvarernettet og får leveret Årstidernes måltidskasser, som er helt fantastiske! Det kan jeg virkelig anbefale. De har lettet mit liv. Hvis mine børn (undtagelsesvist) skal passes, er det (praktisk talt) altid af mormor og morfar – jeg overlader dem nødigt til andre. Jeg er – praktisk talt – altid hjemme og lave middagsmad til mine børn, spise med dem om aftenen og putte dem. Det, jeg evt. ikke har nået om dagen, kan jeg så tage frem og kigge på, når mine børn sover,” fortæller Eva.

 

Ingen mig-tid

Desværre er der kun et bestemt antal timer i døgnet, og det betyder, at tiden med børnene er begrænset. For Eva betyder det nogle helt konkrete selvofrende valg:
”Jeg har ikke været i biografen eller set en film i fjernsynet i 4 år. Jeg har heller ikke fået trænet, og jeg har ingen ”hobbyer”. Jeg deltager ikke i netværksgrupper og tager ikke på weekendture eller lign. med veninder. Mine børn er hele mit liv, når jeg har fri.”

Som de fleste mødre ønsker Eva også at tilbringe så meget tid som muligt med sine børn, for hun er fuldt ud bevidst om, at der kommer en dag, hvor det ikke er en mulighed:
”Jeg er meget, meget bange for at gå glip af mine børn. Både på det daglige plan, men også når jeg ikke er her mere. Den tanke er helt uudholdelig.”

 

En karrierekvindes mor-råd

Heldigvis er den tanke en virkelighed langt væk, og her og nu er Eva mor til to, forretningskvinde og et forbillede for mange. Hendes råd til dem er:

”Vær indstillet på, at valg er lig med fravalg. Sørg for, at dit bagland er i orden. Få hjælp til alt det, der er ”udenom” og gør dit liv så bekvemt, som muligt (gør dine indkøb på nettet, f.eks.), så du kan koncentrere dig 100 % om dine børn, når du har fri. Tro på dig selv og dine egne beslutninger – Det kan sagtens lade sig gøre!”

 

Er du også inspireret af Eva Persson? Så klik her og læs hendes ærlige og spændende personlige blog

Om Eva:
Eva Persson, 45 år, samlevende og mor til Columbus (3 år) og Cleopatra (10 mdr)
Partner og advokat i Concilio & Co advokatfirma.

 

 

Læs mange flere artikler om det uperfekte- men ærlige mor-liv lige her

 

Del filterfri.com
Nicola -

About the Author

Nicola -

Det tog mig 4 år at blive uddannet journalist og nu hvor jeg har haft mor-titlen i 4 år er jeg endelig ved at have indset, at mor-rollen er temmelig utaknemmelig og jeg har for længst opgivet at komme med i Superligaen for mødre, den Store Bagedyst og BoBedre! Til gengæld er jeg ved at være temmelig habil til at takle grums, rod og kaos!

Follow Nicola -:


Du ska' da ha' de nye #ARTIKLER direkte i din indbakke ?
Gå aldrig mere glip af grumset og ufiltrerede sandheder om livet med børn

>