Lyt til din mavefornemmelse, siger kendt psykolog #ARTIKEL
Vil du have læst denne side med LYD?
Psykolog Kit Lisbeth Jensen giver her sine bud på hvorfor, så mange småbørnsmødre i dag jagter det perfekte, og hvad hun mener, løsningen er.

Psykolog Kit Lisbeth Jensen
Af: Nicola Sandra Voss
Det, at blive mor er en af de største livsændringer og overgangsfaser i vores liv, og som enhver anden overgangsfase indebærer det fysiske, hormonelle, psykologiske og sociale forandringer.
Forandringer, der lige skal bundfælde sig, og som vækker glæde, men også tvivl og uro og frygt for, om man nu gør det godt nok. Sådan tror jeg altid, det har været.
Forskellen i dag er, at de nybagte forældre bliver bombarderet med tips, råd og opdateringer på de sociale medier, som signaliserer det perfekte.
Børneopdragelse afspejler den tid vi lever i
Børneopdragelse spejler ofte den tid vi lever i, og i dag lever vi i en tid, hvor information kommer lynhurtig ind i vore stuer og kendetegnes af, at alt ikke er lige videnskabeligt funderet.
Bag den information kan der ligge økonomiske interesser. Det er mennesker, der lever godt af deres Instagram-profil, blog eller andet der kan promovere produkter.
Der er altså rigtig mange, der fortæller os om, hvad vi skal og bør – og det kan skabe stor forvirring.
LÆS OGSÅ: Psykolog om presset over, at alle er deres egen lykkes smed
Når barnet skriger, og man føler, man fejler
Selvom de fleste godt ved, at det, der lægges op på de sociale medier, er “Det perfekte”, så er det almindeligt at blive påvirket. Især hvis personen er i en periode i sit liv, hvor forventningerne til livet ikke indfries.
Hvem er forberedt på, at barnet skriger så meget, at der i uger og måneder skal leves med en ubeskrivelig træthed, fordi nattesøvnen bliver afbrudt op til flere gange?
Det kan sagtens være lykkeligt selvom det ikke er perfekt. Men desværre er der mange der tager det personligt hvis det ikke er perfekt og tænker, at det må jo må være dem, der er noget galt med.
LÆS OGSÅ: Christine Feldthaus om kvinder og “Det perfekte liv”
Det vidunderlige skrigende barn
Det er utrolig nemt at fanges i logiske fejlslutninger. Mit barn hyler – det betyder, at jeg ikke er god nok.
Den nybagte mor ønsker det bedste for sit barn. Og for nogen er det bedste lig med ideen om det lykkelige barn. Og hvis mit barn hyler og skriger, så er det ikke et lykkeligt barn. Det må jo betyde, at jeg har fejlet som mor.
Det siges, at problemer er drømmer, der brister…. drømmen om det vidunderlige lille barn, der pludrer, smiler og leger med sin fødder.
Det vidunderlige barn er bare så meget mere i virkeligheden.
Det er et barn, der kommer til verden med flere følelser end glæde. Vi ser vrede, frygt, ubehag. – Følelser der alle er lige så vigtige som glæde. Følelser, der hjælper nybagte forældre til at finde ud af, hvem deres barn er, hvad barnet har brug for og/eller brug for hjælp til at regulere.
Temperamentsfyldte børn
Et barn kommer til verden med sit temperament, og nogle børn er nemmere at læse end andre børn. Det betyder, at nogle børn har et mere besværligt temperament, og hvor det er vanskeligere at regulere barnets følelser.
En sådan mor har en mere krævende rolle end de mødre, der har børn med et mildere temperament.
Det betyder ikke, at der er noget galt med barnet eller mor for den sags skyld. Men det kan tage noget længere tid at finde ud, hvordan man som mor bedst kan tune sig ind på sit barn.
Lyt til din mavefornemmelse
Når det er sagt, tror jeg mange kvinder klarer overgangen til mor på en rigtig god måde.
Og måske er det dem, der tør lytte til deres mavefornemmelse, der har det nemmest. Dem, der ved, at det tager tid at lære sit barn at kende. Og at de første år handler om at hjælpe sit barn til at regulere følelser og etablere den relation, der er er platformen for udvikling og trivsel.
LÆS OGSÅ: Renée Toft Simonsen om ikke at lytte udad men indad
Om Kit Lisbeth Jensen: Uddannet cand.psych.aut ved Universitetet i Oslo i 1996 og blev i 2010 godkendt som specialist i klinisk psykologi af Dansk Psykologforening. Til daglig har hun sitet www.psykologonline.net hvor hun siden 2010 har mødt klienter i tekstbaseret terapi og videosamtaler. På hendes klinik i Skagen møder Kit klienter i almindelig ansigt til ansigt terapi. Kit er desuden er forfatter til bogen “Fra offline til online” og sidder i Dansk Psykolog Forenings Onlinepanel og afholder kursus i teknologibaserede psykologydelser. Derudover er Kit ideudvikler og medejer af sitet www.psychcon.eu – en videoplatform, der er særlig udviklet for E-terapi.
About the Author
Nicola -
Det tog mig 4 år at blive uddannet journalist og nu hvor jeg har haft mor-titlen i 4 år er jeg endelig ved at have indset, at mor-rollen er temmelig utaknemmelig og jeg har for længst opgivet at komme med i Superligaen for mødre, den Store Bagedyst og BoBedre! Til gengæld er jeg ved at være temmelig habil til at takle grums, rod og kaos!