Advokat-mor droppede barsel #ARTIKEL

Advokat-mor droppede barsel

Det var overskrifter som ovenstående, der gjorde Eva Persson landskendt.  Overskrifter, der desværre kun fortalte en brøkdel af sandheden om livet som ejer af advokatfirma og som mor

Af: Nicola Sandra Voss

En uge efter advokat Eva Persson havde født sin søn, var hun tilbage på arbejde. Dvs. hun var arbejdende, men ikke som før fødslen. Arbejdet blev genoptaget, men ud fra sønnens præmisser. Hvis ikke hun arbejdede hjemmefra var han med hende og hun var således aldrig længere væk end 5-10 meter fra ham.

Desværre blev ovenstående overhørt af medierne og Eva blev udsat for det man i dag ville kalde en regulær shitstorm. I Jante-Danmark var der ikke tid eller tiltro til at høre hele historien og modtage den med beundring og klapsalver for en kvinde, der turde gå sine egne veje. I stedet haglede kritikken ned over Eva, som slet ikke havde set det komme:

”Det overraskede mig, at indtrykket, jeg åbenbart først havde givet, var så unuanceret. Det blev måske fremstillet som om, at mit arbejde kom i første række. Intet er imidlertid længere fra sandheden. Den første uge var det forfærdeligt. Derefter traf jeg en beslutning om, at det er fuldstændig ligegyldigt, hvad andre, som ikke kender mig, mener om mig som mor,” siger Eva.

Et klogt valg som blev endnu bedre, da Eva besluttede at betragte situationen fra en positiv side:
”Derefter valgte jeg at se positivt på det; sindene kommer i kog, fordi det handler om det vigtigste, vi har, nemlig vores børn. Det er vidunderligt, at der er så mange mødre derude – også dem, som kritiserer mig – som er optaget af at gøre det bedst muligt.”

Eva forstår nemlig om nogen lysten til at gøre ting fuldbyrdet:
”Jeg stræber efter at være en god mor og kæreste samt en dygtig advokat og inspirerende arbejdsgiver. At se mine børn udvikle sig og firmaet vokse, får mig blandt andre ting til at stå op om morgenen. Jeg elsker livet og den udfordring det er, at få allermest ud af det!”

Mange vil mene at det var modigt af Eva at stå frem, for vi ved jo alle, at dem, der stikker snuden frem risikerer at få et slag over den. Men heldigvis oplevede Eva da også positive ting midt i mediestormen:
”Jeg oplevede det slet ikke som ”modigt”, og det var nok naivt… Jeg håbede og troede, at jeg kunne inspirere andre. Jeg fik rigtig mange henvendelser – nogle var positive, andre negative. ”

Læs også: Christine Feldthaus om “Kvinde ER kvinde værst”

 

Valg og fravalg

Heldigvis er Eva klog nok, til primært at fokusere på de positive, og der er særlig en henvendelse som rørte Eva meget:
”Der var bl.a. en ung advokatfuldmægtig, som skrev, at jeg havde givet hende troen på, at hun ikke behøvede at fravælge børn, blot fordi hun ønskede en karriere… Dér følte jeg faktisk, at jeg havde gjort det rigtige, ved at stå frem. Navnlig var jeg så glad for, at hun skrev, at hun ikke behøvede at fravælge børn (ikke, at hun ikke behøvede at fravælge karrieren). Kan du se forskellen? Jeg følte, at hun pga. mig valgte at få børn (ikke at få en karriere), og det er så smukt. Det er jo NETOP det, jeg ville: Fortælle kvinder, at de ikke behøver at fravælge børn. Men også, at en karriere samtidig med børn er lig med nogle ganske betydelige fravalg.”

For man kan som bekendt ikke få alt her i livet – det er noget med det mulige og alle mødre ved, at moderskabet er en endeløs lang liste af valg og fravalg. Valg, som man må træffe ud fra det menneske man er, i den familie man er, og med de muligheder der er. Det ved Eva om nogen, og måske derfor blev hun ked af, at nogle opfattede hendes udtalelser som en glorificering af noget frem for noget andet. Det har nemlig aldrig været hendes mål:

”Det har aldrig været min mening at nedgøre dem, som vælger at holde lang barsel, forældreorlov osv. Jeg er meget ked af, hvis nogen har fået det indtryk. Jeg har stor respekt for dem, som træffer andre valg end mig selv. Det gælder helt generelt. Jeg prøver ikke at argumentere for, at alle nu pludselig kun skal holde 3-måneders barselsorlov eller lign. Næsten tværtimod. Jeg argumenterer for, at der ikke er en ”rigtig” eller ”forkert” måde at gøre det på, så længe man indretter sig efter barnets behov,” siger Eva der selv er et levende bevis på at der er mange måder at leve på og at det faktisk er muligt at gøre det man måske troede var umuligt hvis bare man er villig til at turde gøre det på sin egen måde.

Eva Persson med børnene Columbus og Cleopetra (Privatfoto)

Eva Persson med børnene Columbus og Cleopetra (Privatfoto)

 

Eva Persson vil både sine børn og sin karriere. De valg og fravalg som det medfører fortæller hun åbenhjertig om hendes egen personlige blog, lige her

Krav og ansvar

Netop derfor stiller Eva også spørgsmålstegn ved det klassiske familieliv:
”Hvad er ”det klassiske familieliv”? Jeg fordømmer ikke, når andre træffer andre valg end mig selv, men er nysgerrig i forhold til, hvad der driver dem. Vi har alle vores egne måder at gøre tingene på, og det respekterer jeg. Jeg har altid været ambitiøs og jeg har i alle sammenhænge sat barren meget højt. Jeg stiller ekstremt store krav til mig selv,” fortæller hun.

Så selvom kritikken var urimelig stor, var Evas egne krav nok større. Hun skulle have en hverdag til at fungere, så optimalt som muligt, som både mor, kæreste, datter, chef, forretningsindehaver, kollega og advokat. Derfor ønskede hun at råbe højt:

”Det eneste, jeg egentlig ville, var at skabe noget opmærksomhed omkring, at der er andre muligheder end den traditionelle. Som selvstændig havde jeg ikke ret mange andre valg, hvis jeg også skulle have et firma at komme tilbage til. Når det så er sagt, har det fungeret fint, at holde fleksibel barselsorlov.

For mødre der synes ansvaret overfor børnene er rigeligt kan man nemt blive forpustet over Evas ansvars-kalender. Men Eva har altid været ambitiøs og drevet af at få det maksimale ud af både livet og den enkelte situation. Derfor siger hun også:

”Der er jo også en masse gode ting, ved at være selvstændig og mor. Jeg kan tage fri hvornår som helst jeg selv planlægger det, og der er plads til spontanitet, hvis jeg ikke er i retten eller har møder.”

Og netop den fleksibilitet er der nok mange arbejdende mødre der er stærkt misundelige…..

 

Læs 10-ÆRLIGE med Eva Persson lige her

Om Eva:
Eva Persson, 45 år, samlevende og mor til Columbus (3 år) og Cleopatra (10 mdr)
Partner og advokat i Concilio & Co advokatfirma.

 

Skuespiller Meike Bahnsen fortæller ærligt om livet med mand, børn, skænderier, grums og kaos

Del filterfri.com
Nicola -

About the Author

Nicola -

Det tog mig 4 år at blive uddannet journalist og nu hvor jeg har haft mor-titlen i 4 år er jeg endelig ved at have indset, at mor-rollen er temmelig utaknemmelig og jeg har for længst opgivet at komme med i Superligaen for mødre, den Store Bagedyst og BoBedre! Til gengæld er jeg ved at være temmelig habil til at takle grums, rod og kaos!

Follow Nicola -:


Du ska' da ha' de nye #ARTIKLER direkte i din indbakke ?
Gå aldrig mere glip af grumset og ufiltrerede sandheder om livet med børn

>